Słuchanie muzyki i picie kawy to codzienne przyjemności, które mogą wpływać na aktywność mózgu człowieka tak, że poprawią wydajność poznawczą, w tym w zadaniach wymagających koncentracji i pamięci.
Nasilona „konsumpcja" muzyki w ciągu ostatniego stulecia sprawiła, że to, czego słuchasz stało się ważnym elementem osobowości, a także elementem tożsamości grup społecznych i kulturowych. Dla wielu ludzi też ich samoocena ma związek z preferencjami muzycznymi. Być może niechętnie przyznalibyśmy się do tego, że nasz gust muzyczny zmienia się, gdy się starzejemy.
Powszechnie stosowany lek na cukrzycę, który reguluje poziom cukru we krwi, może też zapobiegać zanikowi i zwłóknieniu mięśni - co z kolei może pomóc osobom starszym szybciej wrócić do zdrowia po urazie lub chorobie.
Niektóre badania wskazują, że ćwiczenia prowadzą do przejadania się z powodu nasilenia apetytu lub usprawiedliwienia dodatkowego posiłku, inne testy pokazują, że ćwiczenia regulują głód i mogą pomóc w ograniczeniu przejadania się. Nowe badania dowodzą, że ćwiczenia są czynnikiem ochronnym, tzn. pomagają przestrzegać programu dietetycznego.
Osoby z padaczką nie powinny stosować Ginkgo biloba (miłorzębu japońskiego) - jednego z najpopularniejszych preparatów ziołowych - coraz więcej badań bowiem pokazuje, że może on zwiększać ryzyko napadów padaczkowych u osób z padaczką i zmniejszać skuteczność leków przeciwdrgawkowych.
Osoby, które zmagają się z zespołem stresu pourazowego (PTSD), są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż pozostali.
Globalne badanie naukowców z University of Queensland i Harvard Medical School wykazało, że aż u jednej na dwie osoby rozwinie się w ciągu życia jakieś zaburzenie zdrowia psychicznego.
Uczenie się kilku nowych rzeczy jednocześnie zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych.
Kiedy w sypialniach starszych osób przez dwie godziny każdej nocy przez sześć miesięcy unosiła się woń olejków zapachowych, ich wspomnienia uległy poprawie.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.