Relatywnie łatwo można zmniejszyć częstość występowania zapalenia płuc u hospitalizowanych pacjentów - rzecz dotyczy szczotkowania zębów.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Lek stosowany wcześniej w leczeniu depresji może zmniejszyć nasilenie obturacyjnego bezdechu sennego (OBS).
Kobiety, które objęły swojego partnera przed poddaniem się stresującemu doświadczeniu, wykazywały słabszą biologiczną reakcję na stres. W ich ślinie odkryto niższą ilość hormonu stresu, czyli kortyzolu, w porównaniu z pozostałymi uczestniczkami.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Waga wpływa na to, jak i kiedy organizm spala energię. Otyłość sprawia, że zużywa się mniej kalorii w ciągu dnia.
Różne wzorce ruchu w ciągu doby są powiązane ze zdrowiem serca. Jak się okazuje, wystarczą drobne zmiany w codziennej rutynie, by zmniejszyć zagrożenie zawałem czy udarem.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.